Ázsiai turné 2017

Elsöprő siker a Concerto Budapest ázsiai turnéján

2017. június 4.

Május közepén indult ázsiai koncertkörútra a Keller András vezette Concerto Budapest, és a világszerte ünnepelt hegedűművész, Gidon Kremer kamaraegyüttesével, a 20 éves fennállását ünneplő Kremerata Balticaval.

A szuperfelállás: az eggyé olvadt két zenekar és a két kiváló hegedűművész együttes játéka Peking, Xi’an, Szöul és Taipei koncerttermeit hódította meg elsöprő sikerrel: a pekingi Kínai Nemzeti Nagyszínházban adott koncerten szűnni nem akaró tapssal négy ráadást is követelt a nagyérdemű. A turné zárókoncertjét Taipeiben egyszerűen „az év legnagyszerűbb koncertjeként” hirdették a helyi híradások.

A két művész vezetésével európai klasszikusokat és kortárs modernek darabjait vitték el a helyi közönségnek. Közös küldetésüknek adózva - a rendhagyó műsorszerkesztéssel, és a művészeti értékek középpontba állításával - hirdették a zenei nyelv sokszínűségét, gazdagságát.

Ázsiai turné 2017 Gidon Kremerrel és a Kremerata Balticaval

2017. május 23.

Öt állomásos ázsiai koncertkörútra indul a Concerto Budapest és a 20 éves fennállását ünneplő Kremerata Baltica kamaraegyüttes. A turné "nulladik" állomása Budapest, mely még egy okból különleges: Gidon Kremer, a legendás hegedűművész, a Kremerata Baltica alapítója 70 éves. A művész a kerek évfordulót a két zenekar és régi zenészbarátja, Keller András társaságában és közreműködésével ünnepli. Különleges alkalom, hogy a két kiváló hegedűművészt együtt hallhatja játszani a publikum. A történetük során először, teljes létszámban összeolvadó két zenekart Keller András vezényli, mely minden bizonnyal felejthetelen élménnyel gazdagítja majd a hallgatóságot.


Gidon Kremer

Keller András

Hétéves korában kezdett hegedülni, tizennégy évesen került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, tanárai Kovács Dénes, Rados Ferenc és Kurtág György voltak, Salzburgban Végh Sándor tanítványa volt. 1983-ban megnyerte a Hubay hegedűversenyt. Ezt követően Ferencsik János meghívására az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere, egyidejűleg az Országos Filharmónia szólistája lett. 1984 és 1991 között a Budapesti Fesztiválzenekar koncertmestereként is működött. 1987-ben megalapította a Keller Quartettet (Keller András, Pilz János, Gál Zoltán, Szabó Judit), amellyel 1990-ben megnyerték a világ két legjelentősebb vonósnégyes versenyét: az Evianit és a Reggio Emiliai Borcianit. Az együttes rendszeres résztvevője a nagy európai és amerikai fesztiváloknak és hangversenytermeknek, többször turnéztak Japánban, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Új-Zélandon.

Keller András pályáján kiemelkedő eseménynek számítottak a Végh Sándorral való fellépések, a Solti György felkérésére Bartók Béla halálának 50. évfordulójára a londoni Barbican-ban adott ünnepi hangverseny, valamint Diana hercegnő meghívása. Szóló- és kamarazene felvételeivel elnyerte a legrangosabb díjakat, például 1996 és 2006 között hat alkalommal a Deutsche Schallplattenpreis-t. Megkapta Bonn város kitüntetését, Olaszországban pedig az Év Művészének választották. További díjai: MIDEM Classical Award (kétszer), Victoire Prix, a japán Record Academy Award, a francia Grand prix du Disque. 2007 májusában neki ítélték az év legjobb kamarazenei felvételéért járó belga Caecilia Prix-t.

Rendszeres vendégművésze a legjelentősebb fesztiváloknak, mint a salzburgi Festwochen, a luzerni, montreux-i fesztivál, a London Proms, a Mostly Mozart New York, a Berliner Festspiele, a Schubertiade, a Wiener Festwochen, a Schleswig-Holstein Musik Festival, a Prague Spring. Keller András világszerte tart mesterkurzusokat, többek között az Internationale Sommerakademie-n, a Prussia Cove IMS mesteriskolában, az egyesült államokbeli Yale Egyetemen, a firenzei Accademia Fiesole-n, vagy a londoni Royal Academy of Music-on. 

Karmesterként 2003 februárjában debütált az Orchestre di Padova e Veneto élén. 2005 óta szerkeszti és irányítja a Pannonhalmi Arcus Temporum Fesztivál zenei programjait. 2006-ban Várjon Dénessel elindította a Végh Sándor Zenei Esteket és megalapították a Végh Filharmóniát. 

Koncertkörútjai során szinte a világ összes vezető koncerttermében megfordult: Musikverein, Koncerthaus (Bécs), Royal Albert Hall, Barbican (London), Berliner Philharmonie, Koncerthaus (Berlin), Accademia di Santa Caecilia (Róma), Concertgebauw (Amszterdam), Carnegie Hall, Lincoln Center (New York).

A Concerto Budapest élére történő kinevezése döntő változást hozott a zenekar életében, hiszen 2007-től az egyre bővülő klasszikus repertoár mellett nagy hangsúlyt fektet az együttes a XX. századi, illetve a kortárs zenei művek előadására (sok esetben magyarországi bemutatására) is.

Nem csak a repertoár bővülése miatt jelentős Keller András vezetői munkája, hanem azért is, mert művészeti vezetése alatt olyan világhírű magyar muzsikusok szerepeltek már a zenekarral, mint Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Várjon Dénes, Kelemen Barnabás vagy Perényi Miklós. A kiváló magyar művészek mellett külföldi előadók is rendszeresen fellépnek a Concerto Budapest előadásain: a zenekar vendége volt már Jevgenyij Koroljov, Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Gilles Apap, Kim Kashkashian, Sir James Galway, Isabelle Faust és Khatia Buniatishvili vagy Thomas Hampson.

Több tucat nemzetközi díja mellet 1995-ben a Liszt-díjat kapott a Keller Quartet tagjaként, 2012-ben Bartók-Pásztory-díjjal és Érdemes Művész kitüntetéssel jutalmazták munkásságát.

2016 januárja óta a világ egyik legprominensebb zenei intézményének, a londoni székhelyű Guildhall School of Music and Drama professzora.