„Jó hatással vagyunk egymásra”

Várjon Dénes és a Concerto Budapest nevét egyre több emlékezetes zenei élmény kapcsolhatja össze a hallgatóság fejében. Most újabb közös program van készülőben: május 24-én és június 3-án Mozart-műveket szólaltatnak meg a Zeneakadémia Nagytermében a szerző életművének 1784-es fejezetéből. Várjon Dénest Mozartról, illetve kamarapartnereihez fűződő viszonyáról kérdeztük.

Mozart-hatás a bérlet címe, amelyben a ti két koncertetek is található. Rád milyen hatással van Mozart zenéje? Miért emelkedik ki annyira a szerzők sorából?

Mozart hihetetlen életigenlése miatt fantasztikus érzés foglalkozni a darabjaival. Rám mindössze néhány szerző hat ilyen erősen: Mozart, Beethoven, Schumann és Bartók – talán ők állnak legközelebb hozzám – mindegyik más miatt. Mozartnál hihetetlen belső erőt ad az életenergia és a már említett életigenlés túláradó érzete. Míg Beethovennél a küzdés, a belső harc a nagyon felemelő, addig Mozartnál a hihetetlen invenció. Ezt nem is lehet szavakba önteni… Tényleg nagyon különleges élmény. Csak közhelyeket tudok mondani, egyszerűen megfogalmazhatatlan.

 

Feltűnően sok olyan hangversenyt adsz, ahol egyetlen szerző kerül középpontba. Jobban szereted az összkiadásszerű műsorokat a vegyes programoknál?

Az egyszerzős műsor mindenképpen ad egy átfogó képet a hallgatónak. Ezúttal a K. 449-től a K. 456-ig terjedő, nagyon rövid időszakot nézzük és játsszuk végig. Bámulatos ez az alkotó erő, és páratlan Mozart invenciójának gazdagsága. Tudjuk, milyen rövid idő alatt komponálta ezeket a műveket. Tehát igen, a szerzőről sokkal teljesebb képet kapunk ilyenkor. A testvérdarabok pedig nagyon segítik egymást. E között a néhány mű között is van például három B-dúr hangnemű: a K. 450-es zongoraverseny, a K. 454-es hegedű-zongoraszonáta és a K. 456-os zongoraverseny. Annak ellenére, hogy egy időben keletkeztek és azonos a hangnemük, nagyon különbözőek. Mindegyiknek megvan a maga hangja, a maga B-dúrja.

 

Keller András nemcsak vezényelni fog a koncerteken, de hegedülni is. Sokat kamaráztok együtt?

Most már egy évtizedes zenész barátság köt össze minket. Rengeteg mindent csináltunk együtt régen is (rendszeresen szonátáztunk, felléptem a kvartettel), és az elmúlt időszakban is sok nagy közös projektünk volt. A Beethoven-zongoraversenyeket játszottuk koncerten és lemezre is vettük; nemrég előadtuk Beethoven összes trióját Perényi Miklóssal; tavaly pedig Bartók-szonátákat tűztünk műsorra. Andrással például nagyon szeretjük a nagyobb lélegzetű, összkiadás jellegű hangversenyeket. Azt hiszem, nagyon jó hatással vagyunk egymásra, azért is játszunk ilyen sokat együtt.

 

Említetted a Beethoven-zongoraversenyeket, amelyeket szintén a Concerto Budapesttel játszottál. Ezúttal is velük lépsz fel. Milyen a zenekarral közös munka?

Nagyon szeretem, mert nyitottak és mindenkit jól ismerek. Velük kiválóan megvalósítható az, ami számomra nagyon fontos: hogy a zenekarral közös játék is kamarazenélés legyen. S miután a karmesterrel is kamarazenei viszonyban vagyunk, ez a zenekari tagokkal is nagyon jól működik.

 

Vannak már esetleg további közös tervek is az együttessel?

Ó, persze, sok van. Folytatjuk például a lemezfelvételt. Hamarosan felveszünk egy magyar műsort: Dohnányi Változatok egy gyermekdalra című művét, Weiner Concertinóját és Bartók 3. zongoraversenyét, és lesz belőlük koncert is a következő szezonban.

 

Készítette: Mona Dániel

Az eredeti cikket ITT olvashatja el.