A Hallgatás Napja 2019 - összefoglaló

A Hallgatás Napja a Concerto Budapest egy napba sűrített zenei fesztiválja, amely 2019-ben már negyedik alkalommal várta a kortárs zene és a különböző korok remekművei között keletkező kölcsönhatásokra kíváncsi közönséget. A fesztivál alapító művészeti vezetője és vezető karmestere, Keller András szerint „A hallgatás jelenthet meghallgatást, elcsöndesülést, elmélyedést, rácsodálkozást, felfedezést.” A műsor kaleidoszkóp-jelleggel mutatja be a kortárs szerzők darabjait, mellettük pedig mérceként és párhuzamokat keresve a klasszikussá vált (valaha szintén kortárs) szerzők műveit.

„A zene nem létezik a kortárs zene nélkül: ha kivonjuk a képletből, a klasszikus zenei hagyomány nem értelmezhető” – vallja Keller András és ennek jegyében az elmúlt évszázadok és az elmúlt évtizedek zenéi kerülnek egymás mellé a koncerteken.

Ez az időhíd-jelleg minden alkalommal megfigyelhető volt a fesztivál történetében és a koncertek műsorának sokszínűségében. A 2019-es fesztiválon az idősebb és már jól ismert kortárs zeneszerzők, a kifejezetten fiatal zeneszerző-generáció és mellettük a klasszikus szerzők összesen több mint 40 művét – köztük a hat ősbemutatót és az öt magyarországi bemutatót  tizenhárom koncert keretében hallgathatta a teltházas helyszínen (Budapest Music Center) mintegy 400 látogató, a Violin Channel élő közvetítésének köszönhetően pedig világszerte körülbelül 50.000 ember. A New York-i székhelyű The Violin Channel 2019-ben közvetítette először A Hallgatás Napját 12 órás élő adásfolyammal (kreatív producer és rendező: Szabó Stein Imre), amelyet aznap és az ismétlésekkel együtt három napon át Amerikában, Ausztráliában és Európa országaiban is követtek, így A Hallgatás Napja – amely egészen különleges és Európában is egyedülálló – elindult a nemzetközi branddé válás útján.

Itt olvashat további részleteket:

Papageno - Nemzetközi sikerrel zárult A Hallgatás Napja élő közvetítése

Fidelio - Élőben közvetítik A Hallgatás Napját

 

A kortárs zene ünnepe. Elmélyedés. rácsodálkozás. felfedezés. www.hallgatasnapja.hu

A Hallgatás Napja 2019

related galleries