Ligeti Ensemble

A Concerto Budapest égisze alatt született és keretei között működő formáció koncertsorozata a Budapest Music Centerben.

2018. május 28-án, Ligeti György születésnapján adta első koncertjét a Concerto Budapest égisze alatt született és keretei között működő új formáció, a Ligeti Ensemble. A névválasztás – amelyet Ligeti György özvegye, Ligeti Vera és a zeneszerző fia, Lukas Ligeti egyetértő támogatása tett lehetővé – félreérthetetlenül kijelöli a kamarazenekar céljainak megfogalmazását: a zenetörténet jelenének és elmúlt bő évszázadának napjainkra klasszikussá érett remekművei előadása, a magyar kortárs zene elsőrendű képviselete a világban.

A Ligeti Ensemble létrehozását többéves szisztematikus munka előzte meg, amely során a Concerto Budapest, a XX. század legjelentősebb műveinek előadásaival párhuzamosan, különös figyelmet fordított a magyar zeneművészet legnemesebb hagyományainak ápolására és új magyar művek bemutatására. Ezeknek a törekvéseknek a legfontosabb elemei a zenekar évadába szervesen illeszkedő egész napos fesztivál, a Hallgatás Napja, a Pesti Vigadóban évente 3-4 koncerttel jelentkező Magyar Kincsek és a legújabb művek bemutatására elindított Premier sorozat.

A Ligeti Ensemble épít a Concerto Budapest muzsikusaira, de folyamatosan keresi az együttműködést és kifejezetten számít azon magyar muzsikusok aktív részvételére, akik az elmúlt évtizedekben a kortárs zene előadásában kiemelkedő tevékenységet folytattak. 

A Ligeti Ensemble alapítói Keller András és Rácz Zoltán, művészeti vezetője Keller András.

Eötvös Péter és a Concerto Budapest – Ligeti Ensemble

Promenád koncertek: Ligeti születésnapi koncert

Eötvös Péter és a Ligeti Ensemble

Ligeti Ensemble - online koncertközvetítés

Magyar Kincsek 1.: Ligeti Ensemble - online koncertközvetítés