Orendt Gyula

Guest member

Orendt Gyula 1985-ben született, zenei tanulmányait szülővárosában, Sepsi­szent­györgyön kezdte a Plugor Sándor Művészeti Líceumban, majd Budapesten a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte énekművész-énektanár diplomáját, 2010-ben az operaszakot is befejezte. Jelentős nemzetközi versenyek díjazottja: romániai Ionel Perlea Énekverseny, 2004, II. díj; németországi La Voce Nemzetközi Énekverseny, Ansbach 2007, II. díj; Francisco Vinas Nemzetközi Énekverseny Barcelona 2010, oratórium-dal kategória díja, Mozart- és Dalton Baldwin-díj. 2010 szeptemberétől a bécsi Volksoper magánénekese, 2011-től a berlini Staatsoper énekes szólistája.
 
Sepsiszentgyörgyön a Plugor Sándor Művészeti Líceumban 1991-től ismerkedett a zene csodálatos világával. Zongorán és ütőhangszereken tanult, de az utolsó állomás sikerült a legjobban: átiratkozott magánének szakra, és itt elbűvölte őt az éneklés világa, megtalálta helyét. Ezen a szakon szerezte meg szakérettségi oklevelét. Egy évet a brassói Transilvania Zene­művészeti Egyetem énekszakos diákja, majd 2004-től felvételt nyer a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémiára, ahol Keönch Boldizsár növendéke. 2010-ben elvégzi az operaszakot is Kovalik Balázs operaosz­tályában. Emellett részt vett Thomas Hampson, Marton Éva, Andreas Scholl, Polgár László, Nancy Argenta és Ingrid Attrot mesterkurzusain. Már diákévei alatt számos oratórium-, dal- és operaprodukcióban lépett fel Magyarországon, Olasz­or­szágban, Csehor­szágban és Németor­szág­ban. Kodály Zoltán összes dalának lemezfelvételén (Hun­garoton) Vásáry Tamás, Jandó Jenő és Virág Emese partnereként vett részt, ugyanakkor számos kortárs magyar mű: Szőnyi Erzsébet, Decsényi János, Kósa György zeneszerző műveinek ősbemutatója fűződik a nevéhez. 
Az Erdélyből induló fiatal tanonc ösztöndíjak segítségével pótolja az anyagilag megterhelő taníttatást: Kónya Sándor ösztöndíj 2006-ban, Kodály Zoltán Emlékdíj és Jakobi ösztöndíj 2007-ben, Ari Kupsus, a finn nagykövet ösztöndíja 2008-ban.
Orendt Gyula napjainkban vendégszólistaként különböző felkéréseknek tesz eleget olyan neves és rangos intézmények színpadán, mint a Royal Opera House Covent Garden Londonban, Bayerische Staatsoper Münchenben, Opéra National de Lorraine Nancyban, Salle Pleyel Párizsban, a barcelonai Symphony Orchestra, Auditori, a Berlini Filharmonikus Zenekar.
Repertoárjában vokál-szimfonikus és opera művek kapnak helyet. Szerepei és címszerepei: Monteverdi Orfeójában Orfeó, Haen­del Sauljában Saul, Mo­zart Figaro házasságában a gróf, a Cosi fan tutté-ben Guglielmo, a Varázs­fuvolában Papageno, Ros­sini Sevillai borbélyában Fiorillo, Donizetti Sze­relmi bájitalában Bel­core, Verdi Álarcos báljában Silvano, Puccini Tu­randot-jában Ping, Tos­cá­ban Angelotti, Dvorak Rusalkajában az erdő­őr, Verdi Rigolettójában Ma­rullo, Bizet Carmen­jében Moralés és Le Danclair. Emilio Cava­lieri Rappresen­tatione di Ani­ma et di Corpo című művében lehetősége nyílott a barokk előadásmód nemzetközi professzora, René Jacobs vezénylete alatt énekelni, továbbá egy kortárs gyermekopera, Igor Stravinsky A léhaság útja című háromfelvonásos opera szólistája a berlini Staatsoper színrevitelében. Vokál-szimfonikus- és klasszikusdal-repertoárjában J. S. Bach kantátái, a Lukács passió, Brahms Requiemje, Robert Schumann, Kodály Zoltán, Décsenyi János és Kósa György művei találhatóak.