15. PIM Nyári Fesztivál - a Concerto Budapest koncertje

ESŐNAPRA HALASZTVA! 
Várjuk szeretettel Önöket június 27-én, kedden!

Stravinsky A katona története - szvit
Berio The Beatles Songs
Berio Folk Songs

Közreműködik Harcsa Veronika - ének
Vezényel Keller András

15. PIM Nyári Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében

(esőnap: június 27.)

Stravinsky A katona története - szvit

A katona történetét 1918-ban orosz népmesei elemek felhasználásával írta Sztravinszkij és a költő Ramuz, azzal a céllal, hogy kis vándortársulatukkal a városokat járva mutassák be a zenés, szöveges, táncos mesejátékot. Egyedülálló hangszerelésű kamaradarab született: a zeneszerző az egyes hangszercsaládok legjellegzetesebb képviselőit állította színpadra, rendkívül heterogén zenei anyaggal: többek között jazz, tangó, bécsi keringő, ragtime, paso doble idéződik fel a műben.

Berio The Beatles Songs

Luciano Berio nem idegenkedett a kortárs zene semmilyen formájától, így a popzenétől sem. Az ötvenes években a lemezeladások jelentős része klasszikus zene és jazz volt. Ez a hatvanas évekre lecsökkent az összes eladott lemez tíz százalékára, többek közt éppen a Beatlesnek köszönhetően. Az ebből is fakadó idegenkedés és elutasítás a komolyzenészek részéről tulajdonképpen érthető. Berio volt az, aki elsőként vette észre az egyszerű Beatles dallamokban rejlő lehetőséget, és kezdett dolgozni velük, akár egy jazz zenész a standardokkal. A dalokat Harcsa Veronika tolmácsolja.

Berio Folk Songs

Az argentin Osvaldo Golijov Ayre című művével egy lemezen adta ki a Deutsche Gramophon Berio Folk songs című ciklusát, olyan remek előadókkal, mint Dawn Upshaw. Az Ayre különböző dél-amerikai egzotikus hangzásokat fűz egybe, a Folk Songs egyes darabjait pedig amerikai, francia, szicíliai, olasz, azeri népdalok alkotják, azoknak kissé musicalesített, újrahangszerelt, megejtően szép Berio-féle verziója. Berio széles érdeklődése befogta a popzenét és a jazz-t is, és mindkét műfaj elemei, hangszerei, megjelennek ebben a kifejezetten szép ciklusban. Berio, a nagy klasszikusokhoz hasonlóan kora népszerű zenei nyelvére fordította le a népdalokat, akárcsak Haydn vagy Beethoven. A dalciklust szintén Harcsa Veronika előadásában hallhatjuk.