Concerto Csellóünnep II/3.

A CONCERTO BUDAPEST KÉTNAPOS CSELLÓFESZTIVÁLJA

CSAJKOVSZKIJ: d-moll vonósszextett "Souvenir de Florence"
Keller Quartet, Homoki Gábor brácsa, Varga Tamás cselló

PENDERECKI: Concerto Grosso (No. 1) 3 csellóra és nagyzenekarra
Karasszon Eszter, Szabó Ildikó, Varga Tamás
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Maxim Rysanov

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a cselló végtelenül sokszínű hangszer, mint az, hogy a Concerto Budapest megtölt vele egy kétnapos programot, az oly kevés kamaraművet komponáló Csajkovszkij pedig elcsábult, és két csellót foglalkoztató vonósművet írt. Ja, és persze Penderecki hármat is beletett versenyművének szólistacsoportjába. Ott aztán mindenféle párbeszéd, egymásra licitálás, hangszínbeli versengés és egymást erősítő éneklés megjelenik. A Concerto Grosso címmel Penderecki arra a barokk versenyműtípusra utal, amelyben több hangszeres zenész (concertino) áll szemben a zenekarral (ripieno). A mű Charles Dutoit karmesternek szól, s könnyen fogyasztható és követhető szakaszokból áll: bevezető, lassú és heves zene, könnyes adagio, groteszk, titokzatos és zajos epizód, noktürn, gyors és nyugodt szakasz, valamint finálé. De vissza Csajkovszkijhoz!  Az 1890-es vonósszextettben két-két hegedű, brácsa és cselló vesz részt. A „Firenzei emlék” elnevezést a szerző adta, mert az olasz városban írta a mű egyik témáját, az alcím tehát nem a zene stílusára vagy témájára utal. Amikor a Szentpétervári Kamarazene-társaság tiszteletbeli tagjává választotta, a mester ezzel a művel mondott köszönetet. Stílusos. Gyorsan komponált, de nem tetszett neki az eredmény, ezért 1891-ben átdolgozta a művet. Az első tételbe, ha nagyon szeretnénk, belemagyarázhatunk valami olaszos hangulatot, de A diótörőt előlegező harmadikban már kifejezetten oroszos zene szól, a fináléban pedig váratlanul kapunk egy fúgát.

A Concerto Budapest 2023-ban első alkalommal tartja meg kétnapos csellófesztiválját, a Concerto Csellóünnepet, magyar művészek főszereplésével. A 2021-ben megrendezett Viva La Viola! – a brácsát éltető tematikus nap – után a csellófesztivállal Keller András hagyományt kíván teremteni. A közönség a kétnapos fesztiválon a hangszer szinte összes jelentős képviselőjét meghallgathatja. Triók, vonósnégyesek, különböző kamarazenei felállások, kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek is hallhatók lesznek, hisz a Concerto Budapest célja e csodálatos hangszer ünneplése két teljes napon keresztül.

Csellóünnep Á la carte konstrukció

A Csellóünnep  I/1,  I/3,  II/1  és II/3 előadásai közül legalább kettőre történő egyidejű vásárlás esetén 30% kedvezményt biztosítunk közönségünknek!

A kedvezmény honlapunkról indított vásárlásokra érvényesek, a jegyértékesítő rendszer automatikusan élesíti a kedvezményt, további kód nem szükséges.