Egész nap Mozarttal - Mozart-nap a Zeneakadémián

Március 4-én, vasárnap délelőtt fél 11-től este 10-ig kizárólag Mozart hangjai töltik meg a Zeneakadémia két koncerttermét. Kiváló szólisták, remek kamaraegyüttesek és zenekarok társaságában merülhetünk el Mozart rejtélyes világában, felfoghatatlan zsenijének közelében. Tíz koncert és a nap végére senki sem lesz azonos korábbi önmagával. Ezt a keveset biztosan megígérhetjük

A gyakran feltett kérdésre, hogy milyen zenét lenne érdemes magunkkal vinni arra a bizonyos lakatlan szigetre, igazából nincs jó és értelmes válasz. Azt viszont nagyon ritkán kérdezzük meg, hogy egy álló napon keresztül melyik zeneszerző műveit hallgatnánk szívesen. Talán azért sem kérdezzük, mert annyira nyilvánvaló a válasz: Mozartét.

Nikolaus Harnoncourt, talán provokatívnak tűnő címen (Mozart nem volt újító) írt egy rövid esszét arról, hogy mindaz, amit tipikusan „mozartinak” vélünk, „kortársainak műveiben is megtalálható. Mozart személyes kompozíciós stílusa kicsúszik kezünk közül, nem tér el a korstílustól – csakis megfoghatatlan nagyságában.” Rejtélyes és megmagyarázhatatlan, hogy mindenki által használt eszközökkel, lemondva az újdonság szenzációjáról „zenéjével olyan távlatokat érzékeltet, mint rajta kívül senki. Ez az, ami felfoghatatlan.”

A felfoghatatlan közelében jobbára félelmet, szorongást, vagy legalábbis kényelmetlenséget szoktunk érezni. Mozart felfoghatatlan zsenijének közelében viszont a megnyugvás, az öröm és a bizakodás lesz úrrá rajtunk, még olyankor is, ha tudjuk és mélyen át is érezzük, hogy Mozart sem kívánja elhazudni a világ vigasztalanságát. Ám ő valóban a legnagyobb humanisták közül való, mert képes erőt és hitet adni a felülemelkedéshez, a túllendüléshez lelki ínség idején.

A kimeríthetetlen repertoár egy nagy volumenű rendezvény létrehozására inspirálta Keller Andrást és a Concerto Budapestet: a zenekar egész napos koncertsorozattal kíván adózni a nagy mester előtt, az idei évadban először, hagyományteremtő jelleggel.

2018. március 4-én szólószerepben üdvözölhetjük a színpadon többek között a skandináv régió egyik legtehetségesebb hegedűsét, az Arctic Filharmonikusok vezetőjét Henning Kraggerudot, a londoni Guildhall School of Music tanárát, Alexander Janiczeket, a Berlini Filharmonikusok brácsa szólamvezetőjét, Szűcs Mátét, valamint a többszörösen díjazott Rost Andreát, Bogányi Gergelyt és Várjon Dénest. A Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is közreműködnek ezen a kihagyhatatlan eseményen.

A részletes program IDE KATTINTVA érhető el.