Folle Journée 2020

Keller András és a Concerto Budapest kiemelt meghívott zenekarként utazik 2020 januárjában Franciaország legnagyobb és a világ egyik legfontosabb, de mindenképpen legkülönlegesebb klasszikus zenei fesztiváljára, a Folle Journée-ra

A zenekar harmadszor – idén kitüntetett szerepben - vesz részt a René Martin által 1995-ben alapított fesztiválon. Keller András elmondta:  "Komoly zenei kihívás, és különleges feladat végigjátszani a fesztivált: Renée Martin rövid, legfeljebb egyórás koncertekből álló, a város, Nantes és környéke több helyszínén egyszerre zajló komolyzenei folyamot álmodott meg, vagyis - éppúgy, mint A Hallgatás Napján - a közönség sokkal több zenét és zenekart tud meghallgatni, mint egy hagyományos fesztiválon. Külön öröm, hogy idén Beethovennel utazunk."

A Concerto Budapest a fesztivál tematikájának megfelelően idén Beethovennel utazik és 8 különböző műsorral összesen 13 koncertet ad először Nantes környékén (a Pays de la Loire régióban - „en Région”), majd Nantes-ban.

A Nantes környékén található városok - Saumur, La Flèche, Laval, La Roche-sur-Yon és Cholet - koncerttermeiben a zenekar 6 alkalommal adja elő Beethoven VI. (Pastorale) szimfóniáját, Nantes Cité des congrès nevű kongresszusi központjában (az Auditorium Waldstein és a Salle Archiduc hangversenytermekben) pedig összesen 7 koncerten Beethoven nagy szimfóniái, zongora- és hegedűversenyei szerepelnek a zenekar világhírű szólistákkal - Anna Glöckel és Ayana Tsuji hegedűművészekkel, Nicholas Angelich, Jean-Efflam Bavouzet, David Kaduch és Nelson Goerner zongoraművészekkel - előadott műsorában.

A Folle Journée abban az értelemben is nemzetközi fesztivál, hogy a hagyományos székhely, Nantes és környéke mellett évente egy-egy rendkívül hangsúlyos külföldi helyszínen is megrendezésre kerül: 2020 májusában Tokióban. Ezekben az esetekben a Folle Journée francia vezetése mellett a rendező ország is döntő szóval bír a programot és a meghívott zenekarokat illetően, így rendkívüli megtiszteltetés, hogy a Folles Journée májusban Japánban megrendezésre kerülő fesztiváljára is meghívást kapott a Concerto Budapest.

Folle Journée-koncertek 6