Kövesse élőben A Hallgatás Napját!

Az idei fesztiválon a szűkebb hazai vájtfülű koncertlátogatókhoz egy igazán komoly nemzetközi nézősereg csatlakozik, ugyanis A Hallgatás Napját a jelentős népszerűségnek örvendő, New York-i székhelyű The Violin Channel élőben közvetíti.

KATTINTSON IDE AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS MEGTEKINTÉSÉHEZ!

Nem tudjuk, van-e még egy olyan pontja a világnak, ahol 12 óra leforgása alatt egy térben annyi zenei impulzus érheti az ide látogatót, mint A Hallgatás Napján, a BMC különböző helyszínein. Nemcsak a statisztika imponáló: a közel 50 mű, 6 ősbemutató, 5 magyarországi bemutató… A puszta számoknál mérhetetlenül több az inspirációnak az a bő- séges és szerteágazó forrása, amelyből e művek táplálkoznak. Szellemi horizontjuk rendkívül tágas; nemigen akadhat bárki, aki ne találna a maga számára új, érdekes, felfedezésre érdemes zenét.

Bármennyire is színes ez a kínálat, meglepő módon legtöbbjük közös vonást mutat. A filológiában palimpszesztnek nevezik azt a pergament, amelyről az eredeti írást levakarták, hogy újra írhassanak rá.   A kutatók jól ismerik azt a semmihez sem hasonlítható izgalmat, amikor az újabb írás alól különböző módszerekkel előcsalogatják a régit. A Hallgatás Napjának számos kompozíciója palimpszesztként rejti magába régebbi zenék lenyomatát, akár nyíltan hivatkozik rájuk, akár parodizálja, nosztalgikusan felidézi, vagy újragondolja az „ősök”, az elődök által ránk hagyott zenét.

Az idei Hallgatás Napját a halál is szerkeszti. Talán még soha nem tette ennyire szomorúan aktuálissá egy-egy haláleset a felcsendülő művek egy részét. Idén távozott közülünk Giya Kancheli, Pócs Katalin, Józsa Péter Pál, s a legdrasztikusabb hirtelenséggel: Jeney Zoltán.     S nemrég hagyta árván nemcsak férjét és családját, de az egész magyar zenei életet Kurtág Márta.

Ez a fesztivál rájuk is emlékezik. Nem akarjuk őket elfelejteni, de nem is tudnánk, mert miként a palimpszeszt, az ő életművük is bennünk él tovább. Saját írásjeleinkkel csak kiegészítjük, amit ők már végérvényesen feljegyeztek életük és a mi életünk közös pergamenjére.