Ligeti Ensemble

A Concerto Budapest új formációjának koncertsorozata a Budapest Music Centerben.

2018. május 28-án, Ligeti György születésnapján adta első koncertjét a Concerto Budapest új formációja, a Ligeti Ensemble. A névválasztás - amelyet Ligeti György özvegye, Ligeti Vera és a zeneszerző fia, Lukas Ligeti egyetértő támogatása tett lehetővé - félreérthetetlenül kijelöli a kamarazenekar céljainak megfogalmazását: a zenetörténet jelenének és elmúlt bő évszázadának napjainkra klasszikussá érett remekművei előadását.

A Ligeti Ensemble létrehozását többéves szisztematikus munka előzte meg, amely során a Concerto Budapest, a XX. század legjelentősebb műveinek előadásaival párhuzamosan, különös figyelmet fordított a magyar zeneművészet legnemesebb hagyományainak ápolására és új magyar művek bemutatására. Ezeknek a törekvéseknek a legfontosabb elemei, a zenekar évadjába szervesen illeszkedő egész napos fesztivál, a Hallgatás Napja, a Pesti Vigadóban évente 3-4 koncerttel jelentkező Magyar Kincsek, és a legújabb művek bemutatására elindított Premier sorozat.

A Ligeti Ensemble elsősorban a Concerto Budapest muzsikusaira épül, de kifejezetten számít azoknak a muzsikusoknak az aktív részvételére, akik az elmúlt évtizedekben, a kortárs zene előadásában kiemelkedő tevékenységet folytattak. 

A Ligeti Ensemble művészeti vezetői Keller András és Rácz Zoltán.

SÁRY 80

A Ligeti Ensemble Schönberg-estje

Ligeti Ensemble - születésnapi koncert