Őszi programajánló

Christian Tetzlaff, Mūza Rubackytė, Olga Kern, Szergej Krilov, Jevgenyij Koroljov – csupán néhány név a világhírű művészek sorából, akikkel a Concerto Budapest őszi hangversenyein találkozhat a közönség Magyarország legnagyobb koncerttermeiben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is dupla koncerttel tartja meg a zenekar évadnyitó hangversenyét szeptember 24-én és 25-én a Zeneakadémián. Idén nem kisebb művész lesz majd a Concerto Budapest vendége, mint a nagyszerű német virtuóz, a 2001 óta Budapesten már számos alkalommal köszöntött és ünnepelt Christian Tetzlaff. A nyitókoncerten hagyományosan kitüntetett szerep jut Bartók Béla zenéjének, és ez idén sem lesz másként: az első részben a zeneszerző fiatalkori hegedűversenye lesz hallható, és A csodálatos mandarin szvit zárja a programot. Megszólal egy ritkán játszott Liszt-kompozíció is – Két epizód Lenau Faustjából – amelyben fontos szerep jut a hegedűnek, s elhangzik majd Suk g-moll fantáziája hegedűre és zenekarra is. Az előadásra online is lehet jegyet váltani. A koncertek közül a második zártkörű esemény a zenekar „Hőskoncertek” sorozatának része, amelyet elsősorban a mindennapi hőseinknek, az egészségügyben dolgozóknak ajánlják, akiket szeretettel várunk a közönség soraiban.

Szeptember 30-án a Müpában Mūza Rubackytė lesz az együttes vendége. A kiváló litván zongoraművésznő Penderecki „Feltámadás” zongoraversenyét játssza majd a zenekarral. A tavaly elhunyt lengyel mester művének központi eleméről a következőképpen vallott: „A korált közvetlenül a New York-i tragédia (2001. szeptember 11.) után komponáltam: tisztán emberi megrendülésből, s ugyanakkor a brutalitás elleni tiltakozás gesztusa gyanánt.” A koncerten szerepel két jazzes Bernstein-mű: a szellemesen lendületes Candide-nyitánnyal kezdődik majd a műsor megadva ezzel az est alaphangját, zárásként pedig a Szimfonikus táncok hangzik majd el a West Side Storyból, amely elénk idézi Maria és Tony tragikus szerelmének, meg a Cápák (Sharks) és a Rakéták (Jets) gyilkos rivalizálásának történetét. A programban egy igazi klasszikus, J. S. Bach d-moll kettősversenye is helyet kapott, nem is akármilyen előadásban: az eredetileg hegedűre komponált szólót Rácz Zoltán és Fábry Boglárka adják majd elő vibrafonon. Az előadásra itt lehet jegyet váltani.

A Filharmónia Magyarországgal együttműködésben valósul meg két koncert is, melyek sztárszólistája a generációjának egyik legkiválóbbjaként emlegetett orosz-amerikai zongoraművésznő, Olga Kern lesz. Szeptember 11-én a pécsi Zeneszüret fesztiválon, szeptember 16-án pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny részeként a Zeneakadémián játssza a Concerto Budapest Liszt, Rachmaninov és Csajkovszkij műveit.

A zenekar októberi koncertjein Szergej Krilovval, Jevgenyij Koroljovval is találkozhat majd a közönség, október 23-án pedig, egy nappal Liszt Ferenc születésének évfordulója után, nemzeti ünnepünkön hazánk zenéje előtt tiszteleg a Keller András vezette együttes a Magyar Kincsek Ünnepén.