Született Muzsikusok címmel doku-reality sorozat indul a Concerto Budapestről

Január 12-én indult Magyarországon először kifejezetten az internetes közönség számára készült játékfilmes komolyzenei doku-reality sorozat. A Született Muzsikusok című 10 részes sorozat főszereplője a Concerto Budapest zenekar és Keller András, amely péntekenként jelentkezik új résszel az Origo.hu-n.

A Született Muzsikusok műfajilag egy félig megírt doku-reality film sorozat. Az első ilyen típusú sorozat - nemzetközi szinten egy szimfonikus zenekar életéről. A sorozat kifejezetten kis költségvetésű, de megvalósításában játékfilmes igényű.

Az epizódokat IDE KATTINTVA nézheti meg.

A Született Muzsikusok eleve a kulisszák mögül indul, az egyes epizódok alapfeszültsége a próbafolyamat drámái és a színpadon a legjobb zenekarok esetén születő katarzis között feszül. A zenekar néhány muzsikusa kiemelkedik a  fekete-fehér frakkos/estélyis zenekartestből, - ahogy a hétköznapi közönség látja őket. Közel kerülnek, és a  nézők közel kerülnek a zene születéséhez. A sorozat dramaturgiája a konvencionális leegyszerűsítésekkel szemben működik: a félig megírt forgatókönyvet a valóság formálja át.

A Született Muzsikusok angol feliratos verziója a szerző eredeti szándékának megfelelően True Musicians címen külföldi sugárzásra is alkalmas lesz. A sorozat kitalálója, írója, kreatív producere Szabó Stein Imre, rendezője Géczy Dávid, vezető operatőre Mayer Zoltán.

"Elsősorban izgalmas kaland ez a zenekarnak, amelybe azért vágtunk bele Imrével, hogy közelebb hozzuk az embereket a klasszikus zenéhez. Ez a mi életünk, és a kívülállónak halvány elképzelése sincs arról ahogy ez a sok különböző húsvér ember micsoda kohéziót tud létrehozni a színpadon vagy egy lemezfelvételen. Ha a film a megszállott munkát és a mennyei pillanatokat is megmutatja, sikerül elérni a célt, hogy az emberek kicsit közelebb kerüljenek, megszeressék a zenét. Ezért elfogadtuk a szerzői koncepciót, hogy szórakoztató, formabontó módon jelenjen meg az életünk, ahol egy hang élet-halál kérdés. Mivel teljesen szokatlan módon avatkozik bele az életünkbe a több hónapi forgatás, a zenekar egy része gyanakvással állt kezdetben a közös munkához, és azután, amikor végre meglátták az első részeket, mindegyikük kinyílt, és azt hiszem, igazán örülnek a közös kalandnak. kedveljük a stábot, művelt, megszállott emberek." - nyilatkozta Keller András, a Concerto Budapest művészeti vezetője

Szabó Stein Imre, a sorozat megálmodója, kreatív producere: "Olyan filmet képzeltem el, amely közelebb rántja a közönséget egy zenekar drámai feszültségű  mindennapjain keresztül a zene újrateremtéséhez. Rendezőnek egy kipróbált alkotótársat, Géczy Dávidot kértem fel, akivel együtt nyertünk egy sor nemzetközi díjat a Bartók Világversenyhez kitalált filmem és a Lisztérium kapcsán.  Az esetleges, esendő, próba végén szakszervezeti szemmel órát méricskélő mesterember zenész hogyan lesz az egész, a nagy katarzis része? Ez foglalkoztatott. És ha mindez izgalmas, szép és természetes, akkor kinyithatja a fiatalabbak szemét is. Szerettem volna behozni a humort is: de azt nem lehet csak megírni, akarni; Keller András és muzsikusai valami egészen különös miliőt hoztak a sorozatba, és azt hiszem sikerült elérni egy igazán nehéz dolgot: azt, amikor megérdemelten szerethetővé válik valami. Ők. Így az egyetlen, külső abszurd krimi szál, amely minden nagy muzsikus rémálma körül forog, vagyis, hogy ellopják a hangszerét, csak kíséret egy nagy zenekar valós életéhez. Természetesen minden a zene körül forog, csak másképp, ahogy megszoktuk. A jelentek, szituációk kivétel nélkül a valóságból táplálkoznak.A stáb  minden tagja elszánt  filmes, vagy zenetörténész- kis költségvetést csak  nagy lelkesedés tud ellensúlyozni. De az igazán nagy tett  a Concerto Budapesté és Keller Andrásé, mindez nekik szól. "

Született Muzsikusok/True Musicians

11 rész, egyenként 12-15 perc hosszúságú epizód kerül bemutatásra, és  Magyarországon először - szándékosan - nem televíziós, hanem online csatornákon keresztül jut el a nézőkhöz egy teljes, filmes igényű sorozat. 2018. január 12-én indult a sorozat, amelyet hetente, péntekenként új epizód követ.

Az epizódokat IDE KATTINTVA nézheti meg.