Tan Dun: Buddha Passion – magyarországi bemutató

Bartók Tavasz 2024

Közreműködik: 
Sen Guo, Huiling Zhu, Henry Ngan, Elliot Madore, Jiangfan Yong
– ének, Batubagen – ének, morin khuur, Han Yan – pi-pá, tánc, Concerto Budapest, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Vezényel: Tan Dun

A koncert a Bartók Tavasz keretében a Müpa szervezésében valósul meg.

A Drezdai Zenei Játékok, a New York-i Filharmonikusok, a Los Angeles-i Filharmonikusok és a Melbourne-i Szimfonikus Zenekar felkérésére komponált monumentális, hatrészes Buddha-passió 2018-ban keletkezett. A kínai és szanszkrit nyelvű, énekes szólistákat, kórust és zenekart foglalkoztató alkotást a Müncheni Filharmonikusok és a Lübecki Nemzetközi Kórusakadémia mutatta be Drezdában.
A világhírű zeneszerző, a Grammy- és Oscar-díjas Tan Dun a komponálást megelőzően hosszabb időt töltött a Mokao-barlangok (Ezer buddha-barlangok) elnevezésű, nyugat-kínai világörökségi helyszínen. A több száz templom és a meditációs céllal kialakított barlangrendszer a buddhista művészet ezer évet felölelő emlékeit őrzi. A kompozíció szövegkönyvének közvetlen inspirációforrásává a 158-as számú barlangban található, több mint 15 méter hosszú fekvő Buddha-szobor környezetében látható falfestmények váltak, valamint azok az ősi írások és zenei lejegyzések, melyeket Tan Dun a helyszínen, a Dunhuang Barlangkönyvtárban tanulmányozott.

Szcenírozott koncert egy szünettel, mandarin és szanszkrit nyelven, angol és magyar felirattal.

További információk és jegyvásárlás a Bartók Tavasz oldalán.