Templomi koncertek a Balaton partján

Keszthely templomait tölti be augusztus 27-én és 28-án Mozart, J. S. Bach és Beethoven fenséges zenéje a Concerto Budapest két nyárbúcsúztató, ingyenes koncertjén.

A Balaton fővárosaként is emlegetett Keszthely egy-egy impozáns templomának kiváló akusztikájú tereiben csendül majd fel az első koncerten Mozart zseniálisan könnyed zenéje, majd Bach és Beethoven ikonikus darabjait játssza Magyarország egyik vezető nagyzenekara a Kossuth-díjas Keller András vezényletével.

Augusztus 27-én a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban a Figaro házassága nyitányával kezdődik az este, amelynek lendületes zenéje hűen tükrözi a bolondos mű cselekményét. Az opera témája a maga korában igencsak rebellisnek számított, mivel kendőzetlenül mutatja be a társadalmi osztályok között feszülő ellentéteket. Mindezt sikerült Mozartnak olyan szellemességgel és könnyedséggel színre vinnie, hogy sokan mégis szemet hunytak a „felháborító” történet felett. A második számként elhangzó C-dúr versenyművet Guines herceg és lányának kamarajátéka ihlette, s az ő megrendelésükre írta az ifjú Mozart, igaz, végül a herceg bár átvette a versenyművet, de nem fizette ki. A mű a könnyed és elegáns társasági muzsika egyik remekmívű példája, amelynek szólistái ezúttal Kaczander Orsolya a zenekar szólófuvolistája és Lenka Petrovic hárfaművész lesznek. A hangversenyt záró g-moll szimfónia Mozart egyik legismertebb alkotása, noha hírnevét csupán a komponista halála után nyerte el. Schumann a szimfónia klasszikus egyensúlyára figyelt fel, s „görögös lebegésű kecsességet” hallott ki belőle.

Augusztus 28-án a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában J. S. Baché és Beethovené lesz majd a főszerep. A modern kori római-katolikus templomban először három Bach-mű csendül majd fel, amelyek mindegyike a maga nemében értelmezhető versenyműként, igaz, egymástól nagyon különböző hangszerösszeállítású darabokról van szó. A Brandenburgi versenyekben a concerto grosso és a szóló concerto sajátosságait ötvözte Bach. A hat versenymű közül az egyik legkülönlegesebb a most elhangzó harmadik darab, amelyben három vonós trió verseng egymással a basso continuo fölött. A d-moll kettősverseny kezdődallamát – csakúgy, mint a h-moll szvit utolsó tételét, a Badinerie-t – melynek szólistája Kaczander Orsolya fuvolaművész lesz – a zenetörténet legismertebb melódiái közt tartják számon, de e két mű még számos zenei meglepetéssel szolgál azon hallgatók számára is, akik jól ismerik őket.  A d-moll kettősverseny szólistái Keller András és Homoky Gábor hegedűművészek lesznek. A koncert záródarabja, Beethoven II. szimfóniája a zeneszerző egy korai alkotása, amely mégis már jelentősen merészebb az első e műfajban született művénél. Itt jelenik meg először a Scherzo a Menüett helyén, utolsó tétele pedig szinte sokkolta a korabeli kritikusokat merész hangvételével.

Keszthely és a Keller András által vezetett zenekar egymásra találása azért is jelentős, mert míg a könnyűzenei fesztiválok és koncertek szép számmal vannak jelen a régióban, a szimfonikus zenekarok hangversenyei szinte teljesen hiányoznak a Balaton kulturális kínálatából. Üdítő és fenséges élmény lesz a közönségnek Bach, Beethoven és Mozart az esti Balaton felett lebegő zenéje. A Concerto Budapest terveiben a Balaton jelentős szerepet kap a jövőben, méltó misszió a magyar tenger részben feltáratlan szellemi és spirituális dimenzióit zenével megtölteni.