Új évad: hamarosan elérhetők a 2022-23-as programok

Két zenetörténeti legenda, Eötvös Péter és Mihail Pletnyov a 2022/23 évadtól csatlakozik a Concerto Budapesthez. Részletes program és bérletváltás június 21-től.

Eötvös Péter zeneszerző, karmester lesz a következő évadtól a Concerto Budapest Első vendégkarmestere, Mihail Pletnyov zongoraművész karmester a zenekar Rezidens művésze. Mindkét világnagysággal több koncerten is találkozhatunk az évadban.

Eötvös Péter főszerepben lesz a Keller András által megálmodott emblematikus kortárszenei fesztivál, A Hallgatás Napja koncertjein a BMC -ben és a Magyar Zene Házában is. 2023 márciusában Eötvös Péter Respond című művéből a magyarországi bemutató mellett lemezfelvétel is készül, és május 18-án, Ligeti György századik születésnapjára szervezett ünnepi koncerten a szerző nagy szimfonikus műveit és Requiemjét dirigálja a zenekar vendégkarmestere Müpában. Az ünnepi programot másnap a Kölni Filharmónia nagytermében megismétlik.

Október 28-án Pletnyov először vezényli a zenekart a Zeneakadémián, ahol egyik kedvenc művét, Sosztakovics XV. szimfóniáját és Mozart Esz-dúr zongoraversenyét dirigálja. December 20-án a Müpában a zenekar első karácsonyi koncertjén Csajkovszkij csodálatos b-moll zongoraversenyét játssza a Concerto Budapesttel. Március 5-én a hatodik Mozart-nap főszereplője lesz három zongoraverseny szólistája és két nagyszabású kamaramű előadójaként, az egynapos fesztivál karmesterei a művészeti vezető Keller András és Takács-Nagy Gábor lesznek.

A zenekar a következő évben vendégül látja a fiatal ukrán karmesternőt, Oksana Lynivet, aki számos alkalommal törte át az üvegplafont: az első nő volt, aki a Bayreuth-i Ünnepi Játékokon vezényelt-  Március 17-én vezényli a Concerto Budapestet a Zeneakadémián, ahol Richard Strauss Duett Concertinoját, Ravel G -dúr zongoraversenyét és Saint-Saëns „Orgona” szimfóniáját dirigálja. 

Folytatódnak a Keller András által megálmodott tematikus fesztiválok: október 8-9-én a Magyar Kincsek Ünnepe, novemberben A Hallgatás Napja kétnapos kortárszenei fesztivál, december 3-án a Hallgassunk Schubertet! és március 5-én az immár hagyománnyá vált tavaszi Mozart-nap erőteljesen megmutatja Keller András és a Concerto Budapest értékteremtő misszióját. „Földi világunk egyre nagyobb veszélybe került, egyre jobban aggódunk gyerekeink, unokáink jövőjéért. Mozart zenéje visszaadja az elveszett Paradicsomot, hiszen az emberi lét csodáját képes volt hangokban megmutatni. Az öröm és a fájdalom is magasrendűen, mégis egyszerűen és természetesen szólal meg műveiben. Ha átadjuk magunkat a zenéjének, békére lelhetünk.” 

Nem túlzás azt mondani, hogy az évadban a nemzetközi virtuóz hangszerművészek legjobbjaival találkozunk. Az orosz zongoraművész, Nyikolaj Luganszkij, aki – miként egy kritikus írta – „játékával földrengéseket és szökőárakat idéz elő, tűzhányókat hoz működésbe”, először lép fel a Concerto Budapesttel, és Chopin mindkét zongoraversenyével lép színpadra, Mihail Pletnyov pedig a népszerű Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét játssza a Concerto Budapesttel, ami értelmezésében teljesen új dimenziókat nyer. Az amerikai Jonathan Biss, aki a Marlboro Music Festival művészeti vezetője is egyben, a Zeneakadémián május 13-án és 14-én Beethoven és Mozart zongoraversenyt ad elő, és ismét itt lesz a zenekarral az elmúlt szezonban rendkívüli sikert arató francia zongorista, Lucas Debargue. Február 18-án és 19-én Mozart C-dúr zongoraversenyét és Szymanowsky Sinfonia Concertante-ját adja elő Keller András vezényletével.

Fellép az évadban a zenekarral a magyar szólisták krémje is: Kelemen Barnabás, Perényi Miklós, Szűcs Máté, Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán, Bogányi Gergely, Balázs János és Boldóczky Gábor és kiváló énekesek: Kolonits Klára, Szutrély Katalin, Megyesi Schwartz Lúcia és Sebestyén Miklós.

A karmesteri dobogón találkozhatunk Takács–Nagy Gáborral, Vashegyi Györggyel, Bogányi Tiborral, Kovács Jánossal, Héja Domonkossal. A Magyar Kincsek koncertsorozatban három alkalommal is köszöntjük Dubrovay Lászlót 80. születésnapja alkalmából. Februárban Kodály szimfóniája mellett Viski János Csellóversenyét fedezhetjük fel Perényi Miklós szólójával, márciusban Dohnányi Ernő ritkán hallható I. szimfóniája is felcsendül Héja Domonkos vezényletével.