Világsiker

A Concerto Budapest és Szabó Stein Imre koncertfilmje hozta el Velencei TV Fesztivál Arany Oroszlánját. A siker az egész zenekar sikere.

A Velencei TV Fesztivál- VENICE TV AWARDS 2020 - a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál  televíziós testvére - "Performing Arts"- Előadóművészeti Filmek kategóriájának szárnyas Arany Oroszlánnal díjazott győztese lett  a két órás, különleges koncertfilm, amely májusban  debütált a MEZZO TV-n.   

A Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar és a Kremerata Baltica, Keller András, Gidon Kremer nevével fémjelzett és Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét májusban, a MEZZO TV külön engedélyével mintegy 220 ezer magyar néző is megtekinthette az interneten, mielőtt a legjelentősebb nemzetközi zenei TV  műsorára tűzte. A projekt a Concerto Budapest nagy sikere:  Dr. Edvi Péter főigazgató és Keller András művészeti igazgató érdeme, hogy bizalmat szavaztak a jelentős munkával járó vállalkozásnak, a zenekart támogató háttérterületek pedig rendkívül összehangolt munkát végeztek a jogosítás, adminisztráció és lebonyolítás területén.

Az olaszországi Velencei TV Fesztiválra a világ minden részéről beküldött televíziós alkotások 16 kategóriában mérkőztek ebben az évben, és minden kategóriában csak egy alkotást díjaznak. A fesztivál és a mezőny súlyát jól érzékelteti, hogy például a Legjobb TV Sorozat kategóriában a Paolo Sorrentino által rendezett a Sky, az HBO és a Canal+ koprodukciójában Jude Law főszereplésével készült Az új pápa című sorozat nyerte a szárnyas Arany Oroszlánt. A Performing Arts kategória győzteseként Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje  - többek közt - a BBC  Camden Fesztiválról készült alkotásával, az ARTE és a MEZZO koprodukciójában készült Les Indes Galantes című opera filmjével és a Deutsche Welle Night Grooves című, Kiefer Sutherland és Madeline Juno  közreműködésével készült zenés talk showjával versengett a shortlisten.

A film a Concerto Budapest és Kremerata Baltica rendkívüli együttműködésében létrehozott, 2019 december 4-n a Mupában rendezett koncertjéből készült.  A két zenekar, valamint Keller András és Gidon Kremer főszereplésével készült mintegy 2 órás film elkészítésében a hagyományos koncertfelvételeknél szokásos televíziós felvételi technika mellett külön filmes stáb is részt vett. A roppant zenei vállalkozás  íve  MAHLER: V. szimfónia – Adagietto tételétől Gidon Kremer vonószenekari átiratában  elhangzó J. S. BACH–BUSONI: 2. (d-moll) partita – Chaconne opusán és  SCHNITTKE  ritkán játszott, bonyolult remekművén , a  III. hegedűversenyen át jut el  WEINBERG  megrázó és revelatív  21. (Kaddish) szimfóniája  magyarországi bemutatójáig terjedt.

A koncertfilm MEZZO TV által felkért producere és vezető rendezője Szabó Stein Imre, executive producer Keller Annie, a Concerto Budapest producere Dr. Edvi Péter, a MÜPA  stáb TV rendezője Gémes Katalin, a filmes csapat  vezető operatőre Géczy Dávid, a film hangmérnöke Vilius Keras, a vágó Mukli Bence, vezető vágó Lecza Attila.

Szabó Stein Imre:  " Őszintén meglepett a győzelem híre, azt hittem, hogy a világ legjelentősebb televízióinak zenei szuperpodukciói mellett Európa - és a világ egyik -legjelentősebb versenyén, a Velencei Fesztiválon kitűnni alig lehetséges.. Ez most egy nagyon nagy  magyar zenei és filmes zene siker is egyben. A klasszikus zene szeret bezárkózni, ha filmes eszközökkel ezt a csodaszelencét ki tudjuk nyitni és filmes eszközökkel újrateremteni a csodát, az személyesen nekem is visszaigazolás, hogy érdemes bátran dolgozni, alkotni, feszegetni a határokat. Számomra az a tanulság, hogy egy filmes igényű zenei felvétel nagyságrendekkel több emberhez tud eljutni a világon és segít megteremteni a klasszikus zene új közönségét. Keller András átütő erejű vezénylése és Gidon Kremer zseniális hegedűhangja és a Concerto Budapest szelleme nélkül persze a kép üres maradt volna.  Két egy napon élőben felvett koncertből dolgoztunk. A MÜPA  8 kamerás TV felvételi csapata mellé behoztam egy 4 kamerás filmes unitot, és a koncertfelvételeknél megszokott, hagyományos, deskriptív anyag helyett egy sokkal több vágással, a zene mozgását, születését, áramlását egy bátrabb,  filmesebb  anyagot akartunk létrehozni. Szokatlan és megtisztelő, hogy a MEZZO személyemben egy külsőst bízott meg a rendezéssel. "

Intro:

https://vimeo.com/422354934

Weinberg rész:

https://vimeo.com/462708600