Megalakult a Ligeti Ensemble

2018. május 28-án, Ligeti György születésnapján adja első koncertjét a Concerto Budapest frissen életre hívott új formációja, a Ligeti Ensemble.

A névválasztás - amelyet Ligeti György özvegye, Ligeti Vera, és a zeneszerző fia, Lukas Ligeti egyetértő támogatása tett lehetővé - félreérthetetlenül kijelöli a kamarazenekar céljainak megfogalmazását: a zenetörténet jelenének és elmúlt bő évszázadának, napjainkra klasszikussá érett remekművei előadását.

A Ligeti Ensemble létrehozását, többéves szisztematikus munka előzte meg, amely során a Concerto Budapest, a XX. század legjelentősebb műveinek előadásaival párhuzamosan, különös figyelmet fordított a magyar zeneművészet legnemesebb hagyományainak ápolására és új magyar művek bemutatására. Ezeknek a törekvéseknek a legfontosabb elemei, a zenekar évadjába szervesen illeszkedő egész napos fesztivál, a Hallgatás Napja, a Pesti Vigadóban évente 3-4 koncerttel jelentkező Magyar Kincsek, és a legújabb művek bemutatására elindított Premier sorozat.

A Ligeti Ensemble elsősorban a Concerto Budapest muzsikusaira épül, de kifejezetten számít azoknak a muzsikusoknak az aktív részvételére, akik az elmúlt évtizedekben, a kortárs zene előadásában kiemelkedő tevékenységet folytattak.

A május 28-i, Hommage à Ligeti címmel, a BMC-ben megrendezésre kerülő koncert, egyértelműen folytatni kívánja, a 2006 és 2014 között, az UMZE együttes kezdeményezésére és a MÜPA társrendezésében megvalósult, Ligeti György születésnapjához igazított életműsorozat hagyományát, Ligeti életművének rendszeres ápolását.

A Ligeti Ensemble művészeti vezetői Keller András és Rácz Zoltán.

Ligeti Ensemble bemutatkozó koncertjének részletes programja IDE KATTINTVA érhető el.