Megyesi Zoltán

Guest member

Megyesi Zoltán 1975-ben született Szegeden, énekesi tanulmányait szülővárosában végezte. Első énektanára Berdál Valéria volt.

Koncertrepertoárján megtalálhatóak Monteverdi, Schütz, J. S. Bach, Händel, Haydn, Mozart és Rossini művei, oratóriumok, misék, passiók, kantáták és operák egyaránt. Magyarországon kívül szerepelt számos európai országban, az Egyesült Államokban és a Koreai Köztársaságban. Az utóbbi évek koncertfellépései közül kiemelkednek Monterverdi Tankréd és Clorindája, Haydn Salve Reginája Fischer Ádám vezényletével, Mozart Ascanio in Alba című operájának koncertszerű előadása a Dán Rádió Auditóriumában, szintén Fischer Ádám vezényletével, illetve Händel Messiás című oratóriuma, J. S. Bach Magnificatja és karácsonyi kantátái a Helmuth Rilling vezényelte koncerteken, valamint Bach 105. kantátája Fischer Iván vezényletével, amellyel többek között a Kölni Filharmónia koncerttermében, a brugge-i Concertgebouw-ban és a bécsi Konzerthausban is fellépett.

Díjat nyert a 2003-as Gyurkovics Mária énekversenyen, a 2007-ben Monteverdi Orfeoc. operájának szerepeire Veronában megrendezett énekversenyen és a 2011-es római nemzetközi egyházzenei énekversenyen.

2005-től 2007-ig tagja volt a Magyar Állami Operaház Operastúdiójának. Első jelentős kritikai visszhangot kiváltó operai fellépése a Budapesti Tavaszi Fesztiválon bemutatott Mozart-Maratonon a Così fan tutte Ferrandója volt 2006-ban.

A Magyar Állami Operaházban énekelt főszerepei: Ferrando (Mozart: Così fan tutte), Don Ramiro (Rossini: Hamupipőke), Almaviva gróf (Rossini: A sevillai borbély), Orfeusz (Haydn: Orfeusz és Euridiké), de jelentős sikert aratott Don Ottavióként is Mozart Don Giovanni c. operájának Fischer Iván vezényelte és rendezte előadásában Budapesten és New Yorkban egyaránt.