Lucas Debargue

Vendégművész

"Mióta Glenn Gould Moszkvába érkezett a hidegháború közepén, vagy Van Cliburn megnyerte a Csajkovszkij versenyt, nem volt olyan zongoraművész, aki ilyen izgalmat váltott volna ki." Olivier Bellamy, a Le Huffington Post

Noha a 2015. Nemzetközi Csajkovszkij versenyen "csak" negyedik helyet szerzett, elnyerte a Moszkvai Zenekritikusok Díját, mert "hihetetlen művészi víziója és kreatív szabadsága lenyűgözte a kritikusokat és a közönséget egyaránt". 

A hihetetlen áttörés után több szólószerepet is kapott, és a vezető zenekarokkal játszott együtt a legnevesebb koncerttermekben (Oroszországban, Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Mexikóban, Japánban, Kínában és Dél-Koreában) a legkiválóbb karmesterek irányítása alatt (Valery Gergiev, Vladimir Fedoseev, Vladimir Jurowsky, Andrey Boreyko, Gidon Kremer, Vladimir Spivakov, Vasily Petrenko).

Lucas Debargue két CD-felvétellel büszkélkedhet a SONY CLASSICAL gondozásában. Az elsőn Scarlatti, Chopin, Liszt és Ravel műveivel (2016 március), a másodikon pedig Bach, Beethoven és Medtner darabjaival (2016. szeptember).

1990-ben született, 11 éves volt, amikor először zongoraórákat vett a Compiègne Konzervatóriumban Christine Muenier osztályában. Gyorsan elbűvölte a virtuóz repertoár, de csak 10 évvel később -miután a párizsi Diderot Egyetemen megszerezte művészeti diplomáját- gondolta úgy, hogy professzionális szinten visszatér a zongoratanulmányokhoz.

2011-ben került kapcsolatba a jelenlegi mentorával, az ünnepelt orosz professzorral, Rena Shereshevskayával. Ez a találkozás Lucas számára meghatározó volt: mestere gyorsan felismerte a benne rejlő tehetséget és rögtön felvette osztályába a Alfred Cortot Paris Superior Music School-ban. 2014-ben a 9. Gaillard Nemzetközi Zongoraversenyen 1. helyezést ért el.

Zeneszerzői tevékenységet is folytat. Jelenleg posztgraduális tanulmányait végzi Rena Shereshevskaya mentoráltjaként.